بیوگرافی پپ گواردیولا ؛ نابغه یا یک ولخرج تمام عیار؟

بیوگرافی پپ گواردیولا برای همه فوتبال دوستان امر جذابی است. در ادامه این نوشتار قصد داریم به سابقه فعالیت حرفه ای این سرمربی سرشناس بپردازیم.

پپ گواردیولا از شناخته شده ترین و حداقل به لحاظ آماری موفق ترین مربیان تاریخ فوتبال محسوب می شود که هنوز هم فعال است و در منچسترسیتی به سرمربیگری اشتغال دارد.

مربی اسپانیایی کار مربی گری را از بارسلونای بی آغاز کرد و در اندک مدتی به مربیگری تیم اصلی بارسلونا که پرفروغ ترین عصر مربی گری اش (شاید پرمهره ترین نسل بارسلونا) را همراه داشت برگزیده شد. بعد از اندکی عدم موفقیت اما پپ یک سال از فوتبال فاصله گرفت و در بازگشت کار خود را با بایرن مونیخ ادامه داد.

این نوشتار به بیوگرافی پپ گواردیولا این مربی موفق اسپانیایی اختصاص دارد و طی آن در مروری کوتاه به دوران جوانی و بازی پپ به اصل بحث یعنی دوران مربی گری او می رسیم. با ما در بیوگرافی پپ گواردیولا همراه باشید.

بیوگرافی پپ گواردیولا

بیوگرافی پپ گواردیولا ؛ نابغه یا یک ولخرج تمام عیار؟

جوزپ گواردیولا سالا (Josep Guardiola Sala) متولد ۱۸ ژانویه ۱۹۷۱است. او را بیشتر با نام رسمی اش پپ گواردیولا می شناسیم. از این سرمربی اسپانیایی بعضا به عنوان یک نابغه در جهان فوتبال یا مربی صاحب سبک خاص یاد می شود.

او سابقه مربیگری در تیم هایی چون بارسلونا، بایرن مونیخ و منچسترسیتی را در کارنامه دارد و جز دوران بارسلونا، موفقیت خاص دیگری در دیگر تیم ها، جز ثبت خریدهای نجومی نداشته است. موفقیت های دوران بارسلونای پپ نیز تا حد زیادی تحت الشعاع ضعیف بودن عموم تیم های رقیب اروپایی و البته نسل طلایی بازیکنان بارسلونا از جمله لیونل مسی، ژاوی هرناندز و آندرس اینیستا قرار گرفته است.

در دورانی که بارسلونا از این ستارگان برجسته بهره مند بود، منچستریونایتد برترین تیم انگلستان با بازیکنانی چون اسکولز و گیگز بود و قرار نبود مقابل بارسای سرحال بایستد. سری آ نیز سال ها بود که کم فروغ بود و تنها تیم قابل قبولش اینتر میلان بود. از سویی در فرانسه آن روزگار خبری از پاری سن ژرمن نبود و بایرن مونیخ نیز مث سالیان اخیر نبود. علی ایحال هرچه باشد به لحاظ آماری پپ جام های زیادی کسب کرده و رکوردهای زیادی به نام اوست. در ادامه به بیوگرافی پپ گواردیولا میپردازیم.

بیوگرافی پپ گواردیولا

گواردیولا در تیم بارسلونا بی بازی حرفه‌ای را شروع کرد و سپس به بارسلونا پیوست. او در پست هافبک دفاعی به‌عنوان بازیکنی تکنیکی و سازنده به بازیسازی می‌پرداخت که در طول ده سال عضویت در این باشگاه، فصول موفقیت‌ آمیزی را تجربه کرد. او همچنین سابقه عضویت در باشگاه‌های آس رم، برشا و الاهلی قطر را دارد. پپ در تیم ملی اسپانیا نیز ۴۷ بار به میدان رفت و جام جهانی ۱۹۹۴ و جام ملت‌های اروپا ۲۰۰۰ را پشت سر گذاشت. او با پایان دوران بازیگری به مربیگری در بارسلونای بی مشغول شد و این تیم را در سال 2007 قهرمان ترسرا دیویژن کرد.

بارسلونا بی : بیوگرافی پپ گواردیولا

گواردیولا در ۲۱ ژوئن سال ۲۰۰۷، به همراه تیتو ویلانوا به عنوان دستیار او، سرمربی تیم بی بارسلونا شد. تحت هدایت او، تیم صدرنشین ترسرا دویژن تیم درجه سوم لیگ فوتبال اسپانیا شد و به سگوندا دویژن یا لیگ دوم اسپانیا صعود کرد که نشان از پیشرفت تیم بود. گواردیولا در ۲۱ ژوئن ۲۰۰۷ از سوی خوان لاپورتا به مربی گری بارسا برگزیده شد.

بارسلونا : بیوگرافی پپ گواردیولا

بیوگرافی پپ گواردیولا ؛ نابغه یا یک ولخرج تمام عیار؟

او در سال ۲۰۰۸، رسما سرمربی باشگاه فوتبال بارسلونا شد.سپس در اولین فصل تجربه مربیگری حرفه‌ای خود، این تیم را به رکورد قهرمانی در شش‌گانه لالیگا، لیگ قهرمانان اروپا ۰۹–۲۰۰۸، کوپا دل ری، سوپرجام اسپانیا، سوپرجام اروپا و جام باشگاه‌های جهان رساند و جوانترین سرمربی ای شد که تاکنون لیگ قهرمانان اروپا را تصاحب کرده‌است.

گواردیولا در بارسلونا دورانی طلایی را رقم زد سه قهرمانی در چهار فصل لالیگا و دو قهرمانی و دو بار رسیدن به نیمه‌نهایی در چهار فصل لیگ قهرمانان اروپا از افتخارات پپ در بارسلونا بود. دو بار قهرمانی در سوپر کاپ اروپا و دو بار قهرمانی در جام باشگاه‌های جهان و همین‌طور ۱۰ برد در الکلاسیکوها که بهترینشان برد ۶–۲ و ۰–۵ بود.

او بار دیگر در فصل ۱۱–۲۰۱۰ به قهرمانی در لالیگا و لیگ قهرمانان اروپا رسید و از سوی فیفا،بالاتر از الکس فرگوسن و ژوزه مورینیو،مربی سال فوتبال جهان شد. او ۱۴ عنوان قهرمانی مختلف، با بارسلونا کسب کرد و در سال ۲۰۱۲ از این باشگاه، جدا شد. در این فصل گواردیولا ضمن حذف از لیگ قهرمانان، جدال حساس لالیگا را به بدترین شکل به رئال سرحال ژوزه مورینیو واگذار کرد.

در پایان رقابت های لالیگا بود که پپ با حالتی از افسردگی اظهار داشت که نیاز به استراحت و دور شدن یکساله از فوتبال دارد تا به ادامه فعالیت حرفه ای خود بیشتر بیندشید. همچنین به تیم مورینیو قهرمانی لالیگا را تبریک گفت. جایی که آقای خاص فرایند به زیر کشیدن بارسلونا را عملی کرده بود.

بایرن مونیخ : بیوگرافی پپ گواردیولا

پیش از رسمی شدن موضوع همکاری پپ با بایرن مونیخ بود که شایعاتی از یادگیری زبان آلمانی توسط پپ منتشر شد. این در شرایطی بود که دقیقا فصل قبل آن، بایرن مونیخ یوپ هاینکس همه رکوردهای بارسلونای گواردیولا در کسب 6 جام را تکرار کرده بود و حتی با اقتدار بیشتری به این عنوان دست یافته بود.

در پایان فصل اما مدیران بایرن به همکاری با هاینکس پایان دادند و پپ را به جایگزینی او برگزیدند. در طول سه فصل حضور در بایرن اما، پپ در کسب عنوان قهرمانی اروپا ناموفق بود. او در این مدت 7 قهرمانی شامل جام های داخلی آلمان را کسب کرد.

در دوران حضور در بایرن پپ همواره از عدم همراهی مدیران بایرن با درخواست های نجومی اش برای خرید برترین های جهان شکوه داشت و به نوعی ناکامی های خود را ناشی از ناتوانی در داشتن ستارگان مطرح دنیای فوتبال می دانست!

در فصل ۲۰۱۳_۱۴ و در اولین حضور او در بایرن مونیخ همگی از او انتظار افتخارات فصل پیش را داشتند و پپ نیز پس از یکسال دوری از فوتبال با انگیزه بازگشته بود. یوپ هاینکس در فصل ۲۰۱۲_۱۳ قهرمانی بوندسلیگا، جام حذفی آلمان و لیگ قهرمانان اروپا را بدست آورده بود به همین دلیل در ابتدای فصل پپ باید برای سوپرجام اروپا، سوپر جام فوتبال آلمان و جام باشگاه‌های جهان تلاش می‌کرد.

بیوگرافی پپ گواردیولا ؛ نابغه یا یک ولخرج تمام عیار؟

پیروزی بر چلسی در ضربات پنالتی قهرمانی این تیم را در سوپرکاپ اروپا به ارمغان آورد تا پپ بتواند شاهکار یوپ هاینکس در اروپا را با این جام و پس از آن با جام باشگاه‌های جهان تکمیل کند. اما باخت به بورسیا دورتموند در سوپر جام فوتبال آلمان اولین ناکامی پپ را به‌وجود آورد.

او در ادامه این فصل ۷ هفته پیش از پایان بوندسلیگا خود را مسجل کرد و با پیروزی بر بورسیا دورتموند در جام حذفی، دو گانهٔ داخلی را به بایرن مونیخ هدیه کرد. کاری که یوپ هاینکس در فصل پیش انجام داد و پپ این کار را تکرار کرد تا سلطهٔ بایرن مونیخ با دو بار قهرمانی در هر دو جام داخلی به نمایش در بیاید. اما پپ در لیگ قهرمانان اروپا ناکام شد.

باخت ۵_۰ به رئال مادرید در نیمه نهایی لیگ قهرمانان اروپا، کاری کرد تا سه گانه یوپ هاینکس تکرار نشود و پپ با همین دو جام ممکن فصل ۲۰۱۳_۱۴ را به پایان برساند.

البته دو جام سوپرکاپ اروپا و جام باشگاه‌های جهان جز افتخارات پپ حساب می‌شود اما این دو جام مربوط به فصل ۲۰۱۲_۱۳ بوده و بنیان‌گذار آن یوپ هاینکس بوده‌است. آنها در سوپر جام فوتبال آلمان ۲۰۱۴ هم مقابل بورسیا دورتموند شکست خوردند تا بایرن مونیخ و پپ در سال ۲۰۱۴ از ۶ جام ممکن تنها ۲ جام را بدست بیاورد در حالی که در سال ۲۰۱۳ از ۶ جام ۵ جام بدست آمد که ۳ تای آن کار یوپ هاینکس و ۲ تای دیگر لقمهٔ آماده برای پپ بود. همین امر باعث ماندن سایهٔ یوپ بر سر پپ شد.

در فصل بعد یعنی ۲۰۱۴_۱۵، بایرن عملکرد بسیار ضعیفی نسبت به فصل قبل و فصل قبل تر داشت. قهرمانی بوندسلیگا تنها دست‌آورد پپ در این سال بود. آن‌ها در جام حذفی آلمان در مرحلهٔ نیمه نهایی مغلوب بورسیا دورتموند شدند، در نیمه نهایی لیگ قهرمانان اروپا مقابل بارسلونا شکست خوردند و در سوپر جام فوتبال آلمان در مقابل وولفسبورگ متحمل شکست شدند تا کار پپ در این تیم سخت شود.

اما فصل ۲۰۱۵_۱۶ برای بایرن مونیخ رؤیایی آغاز شد. پیروزی‌های پرگل و پیاپی این تیم ندای یک فصل خوب را می‌داد که در اواخر فصل این‌گونه نشد. در اواخر فصل گفته شد که پپ در فصل بعد از تیم جدا شده و به سیتی می‌پیوندد. به همین دلیل آنچلوتی با بایرن مونیخ به توافق رسید که تا فصل آینده آنچلوتی با سابقه و پر افتخار هدایت بایرن را بر عهده بگیرد.

وجود این اتفاقات نظم را در این باشگاه از بین برد ولی پپ قول داد که در شرایطی این باشگاه را ترک می‌کند نتایج خوبی گرفته‌باشد، اما شرایط این‌گونه پیش نرفت. اتلتیکو مادرید در نیمه نهایی لیگ قهرمانان اروپا بایرن را شکست داد تا پپ گواردیولا با سه حذف از سه فصل حضور در لیگ قهرمانان، این باشگاه را ترک کند. سه فصل ۲۰۱۳_۱۴، ۲۰۱۴_۱۵ و ۲۰۱۵_۱۶ و حذف در مقابل سه تیم اسپانیایی رئال مادرید، بارسلونا و اتلتیکو مادرید، هر سه در مرحلهٔ نیمه نهایی لیگ قهرمانان اروپا قهرمانی او در بوندسلیگا آمار او در این لیگ را خوب توصیف کرد.

سه قهرمانی در این سه فصل عملکرد او در بوندسلیگا بود که به گفتهٔ منتقدان، این کار را هر شخص دیگری هم می‌توانست انجام دهد؛ و سکانس آخر پپ در بایرن قهرمانی این تیم در جام حذفی آلمان بود. دو قهرمانی در سه فصل حضور عملکرد قابل قبولی برای گواردیولا بوده. در طرف دیگر قضیه سه باخت درسوپر جام فوتبال آلمان و بدست نیاوردن حتی یک جام در این رقابت‌ها به کارنامهٔ پپ لطمه زد.

ناکامی پپ و تنها بدست آوردن یک جام باعث زمزمه‌های رفتن او شد. مصدومان فراوان از جمله آرین روبن و فرانک ریبری، در انتهای فصل کار را برای بایرن مونیخ دشوار کرد تا جایی که در لیگ قهرمانان اروپا موفقیتی کسب نکردند.

منچسترسیتی : بیوگرافی پپ گواردیولا

منچسترسیتی بهشت برین و قبله آمال پپ گواردیولا بود. یک تیم نفتی با ثروت کلان و مدیرانی که تا حد بسیار بالاتری از دیگر تیم ها حاضر به هزینه کردن در نقل و انتقالات بودند. تنها مسئله برای سیتی کسب جام به خصوص قهرمانی در اروپا بوده و هست و برای این مهم مدیران سیتی هر میزانی که پپ بخواهد خرح می کنند.

بیوگرافی پپ گواردیولا ؛ نابغه یا یک ولخرج تمام عیار؟

در سالیان اخیر سیتی اویتالایف تحت هدایت پپ چندبار در مراحل یک هشتم و یک چهارم از اروپا مقابل تیم هایی چون لیون و یا موناکو حذف شد. پپ هم هربار در واکنش به ضعف های سیتی نسبت به خرید یک مدافع تنومند جدید با رقمی بالای 50 میلیون یورو اقدام کرد تا بلکه معضل دفاعی سیتی برطرف شود. مجموع خریدها برای دروازه و دفاع من سیتی از کلودیو براوو و ادرسون تا آیمریک لاپورت، جان استونز، روبن دیاس، کایل واکر، بنجامین مندی، آنجلینو، الکساندر زینچنکو، دانیلو، ژائو کانسلو، ناتان آکه و بسیاری دیگر که آمدند و رفتند در همین چند سال حضور پپ در سیتی رقم حیرت انگیز 473 میلیون پوند را نشان می دهد.

جایی که اخیرا مقایسه هایی از هزینه دفاعی پپ در سیتی با بودجه دفاعی کشورهایی چون لیتوانی و لیختن اشتاین سوژه رسانه ها شده است. درواقع هزینه ارتش این کشورها از هزینه دفاعی پپ در سیتی کمتر بوده است!

البته هزینه های پپ در سیتی به این بخش ها محدود نبود و او تقریبا کل تیم جز رحیم استرلینگ و سرخیو آگوئرو را یک دور عوض کرد. از خرید ماحرز و برناردو سیلوا، فیل فودن، رودری، گوندوگان، دی بروین و بسیاری دیگر از ستاره های روز دنیا که سیتی قدرتمند امروز را ساخته اند تا خرید جک گریلیش ستاره انگلیسی استون ویلا که رکورد سال جدید نقل و انتقالات بود.

منچستر سیتی با هدایت او در فصل ۱۸–۲۰۱۷، موفق به کسب ۱۰۰ امتیاز شد و ضمن قهرمانی، رکورد دار کسب امتیاز در یک فصل تاریخ لیگ جزیره شد. گواردیولا که در این فصل، رکورد های زیادی را هم به‌دست آورده بود، مربی سال فوتبال انگلستان و برترین مربی لیگ جزیره شد.

او در فصل بعد، ضمن قهرمانی در جام اتحادیه انگلستان، از عنوان قهرمانی خود در لیگ جزیره نیز دفاع کرده و قهرمانی جام حذفی انگلستان را هم به دست آورد تا منچستر سیتی با هدایت او بتواند اولین باشگاه در تاریخ فوتبال جزیره باشد که سه‌گانه فوتبال انگلستان را کسب می کند. گواردیولا هم همچون فصل قبل، عنوان برترین مربی لیگ جزیره را از آن خود کرد.

دست‌آوردها و افتخارات : بیوگرافی پپ گواردیولا

بارسلونا (بازیکن):

  • لالیگا (۶): ۹۱–۱۹۹۰، ۹۲–۱۹۹۱، ۹۳–۱۹۹۲، ۹۴–۱۹۹۳، ۹۸–۱۹۹۷، ۹۹–۱۹۹۸
  • کوپا دل ری: ۹۷–۱۹۹۶
  • سوپرکاپ اسپانیا (۴): ۱۹۹۱، ۱۹۹۲، ۱۹۹۴، ۱۹۹۶
  • جام باشگاه‌های اروپا: ۹۲–۱۹۹۱
  • جام برندگان جام اروپا: ۹۷–۱۹۹۶
  • سوپرکاپ اروپا: ۱۹۹۲

اسپانیا (بازیکن):

  • مدال طلای المپیک: ۱۹۹۲

فردی:

  • جایزه براوو: ۱۹۹۲
  • بهترین بازیکن اسپانیا در المپیک: ۱۹۹۲
  • عضو تیم منتخب جام ملت‌های اروپا: ۲۰۰۰

بارسلونا ب (مربی):

  • سگوندا دیویسیون: ۰۸–۲۰۰۷

بارسلونا (مربی):

  • لالیگا (۳): ۰۹–۲۰۰۸، ۱۰–۲۰۰۹، ۱۱–۲۰۱۰
  • کوپا دل ری (۲): ۲۰۰۹، ۲۰۱۲
  • سوپرجام اسپانیا (۳): ۲۰۰۹، ۲۰۱۰، ۲۰۱۱
  • لیگ قهرمانان اروپا (۲): ۰۹–۲۰۰۸، ۱۱–۲۰۱۰
  • سوپر جام اروپا (۲): ۲۰۰۹، ۲۰۱۱
  • جام باشگاه‌های جهان (۲): ۲۰۰۹، ۲۰۱۱

بایرن مونیخ (مربی):

  • بوندس‌لیگا (۳): ۱۴–۲۰۱۳، ۱۵–۲۰۱۴، ۱۶–۲۰۱۵
  • جام حذفی آلمان (۲): ۱۴–۲۰۱۳، ۱۶–۲۰۱۵
  • سوپرجام اروپا(۱): ۲۰۱۳
  • جام باشگاه‌های جهان(۱): ۲۰۱۳

منچستر سیتی (بازیکن):

  • لیگ جزیره (۳): ۱۸–۲۰۱۷، ۱۹–۲۰۱۸، ۲۱–۲۰۲۰نایب قهرمان: ۲۰–۲۰۱۹
  • جام حذفی انگلستان(۱): ۱۹–۲۰۱۸
  • جام اتحادیه انگلیس (۴): ۱۸–۲۰۱۷، ۱۹–۲۰۱۸، ۲۰–۲۰۱۹، ۲۱–۲۰۲۰
  • سوپر جام انگلستان (۲): ۲۰۱۸، ۲۰۱۹
  • لیگ قهرمانان اروپا نایب قهرمان ۲۰۲۱–۲۰۲۰

فردی :

  • برترین مربی خارجی لالیگا (۲) ۰۹–۲۰۰۸، ۱۰–۲۰۰۹
  • مربی برگزیده سال اسپانیا (۲): ۲۰۰۹، ۲۰۱۰
  • مربی برگزیده سال لالیگا (۴): ۲۰۰۹، ۲۰۱۰، ۲۰۱۱، ۲۰۱۲
  • بهترین مربی سال فوتبال جهان از سوی فیفا: ۲۰۱۱
  • بهترین مربی باشگاهی جهان به انتخاب فدراسیون بین‌المللی تاریخ و آمار فوتبال (۲): ۲۰۰۹، ۲۰۱۱
  • پنجمین مربی برتر تاریخ فوتبال به انتخاب ورلد ساکر و فرانس فوتبال: ۲۰۱۳، ۲۰۱۹
  • مربی برگزیده فصل اروپا: ۰۹–۲۰۰۸
  • مربی سال جهان به انتخاب مجله ورلد ساکر (۲): ۲۰۰۹، ۲۰۱۱
  • مربی سال جهان به انتخاب گلوب ساکر: ۲۰۱۳
  • جایزه اونز طلایی بهترین مربی سال اروپا (۳): ۲۰۰۹، ۲۰۱۰، ۲۰۱۱
  • برترین مربی لیگ جزیره (۲): ۱۸–۲۰۱۷، ۱۹–۲۰۱۸
  • مربی برگزیدهٔ پنج ماه از فصل ۱۸–۲۰۱۷ لیگ جزیره
  • مربی سال فوتبال انگلستان: ۲۰۱۸

بیشتر بخوانید:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *